İstanbul Saatçiler Esnaf Odası üyeleri, Eresin Topkapı Hotel’de düzenlenen satış ve pazarlamaya yönelik eğitim seminerinde bir araya geldi. Toplantıda, yeni yapılan bir düzenlemeyle ‘kalfalık’ ya da ‘ustalık’ belgesi edinmenin önünün açıldığı müjdesi verildi.
İstanbul Saatçiler Esnaf Odası, kasım ayı içerisinde Eresin Topkapı Hotel’de gerçekleşen eğitim toplantısı ile üyelerine “Saat ve Gözlük Dünyasında Pazarlama/Satış” konulu bir seminer düzenledi. Saatçilerin yoğun katılım gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan İSEO Başkanı Sedat Güngörür, “Gelişen dünyamızda, her bireyin yenilikleri takip etmesi gerektiği gibi, biz esnafların ve işverenlerin de bu yenilikleri takip ederek ayak uydurması kaçınılmazdır. Sizlerin de yakından takip ettiği gibi, inişli çıkışlı piyasamızda ve işlerin o kadar da parlak olmadığı bu dönemde mağazalarımıza gelen her müşterinin kıymeti paha biçilmez. Bu nedenle siz kıymetli meslektaşlarımıza, satış ve pazarlamaya yönelik eğitim semineri düzenlemek istedik. Umarım sizlere ve iş sürecinize katkısı olur.” sözleri ile eğitim seminerinin amacını üyelerle paylaştı.
Başarılı eğitim uzmanı M. Efsun Yüksel Tunç tarafından verilen eğitimde; Günümüz saat dünyası ve değişen pazarlama anlayışı, Mağazada satış teknikleri, Saati bir değer olarak sunmak, Saat ve gözlük satışının incelikleri, Müşteri ilişkileri yönetimi, Müşteri sadakati sağlamak, Mağaza yönetimi için genel ipuçları gibi konu başlıkları, bilgi ve tecrübeler ışığında gerçekleşen seminer boyunca tartışıldı. Katılımcıların büyük verim ve keyif aldığı seminer sonunda kendilerine katılım belgesi verildi.
Ustalık ve Kalfalık belgesi için saatçilere büyük fırsat
Seminere katılan konuklar arasında Fatih Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Salih Güneş de yer aldı. Eğitim öncesi konuşma yapan Güneş, kalfalık ve ustalık belgeleri ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Güneş, 10 Ekim 2017 tarihi itibariyle çıkan karar doğrultusunda ‘Mesleki Belgelendirmede Büyük Fırsat’ olarak nitelendirilen düzenlemeyle ‘kalfalık’ ya da ‘ustalık’ belgesi almanın önünün açıldığını dile getirdi. Açıklamaya göre, 22 yaş üzeri kişiler aşağıdaki özelliklerden birini bile taşıyor ise, kalfalık sınavlarına girebilecek, geçmiş çalışmışlıklarının denkliğini belgelendirebilecekler.
- Mesleğinizde en az 1 gün sigortalı çalışmışlığınız var mı?
- İşyeriniz var ve Bağ-Kur’lu musunuz?
- İsmek, Halk Eğitim Merkezi veya özel kurslardan mesleğinizle ilgili kursa katıldınız mı?
- Mesleki eğitim merkezlerinde çırak öğrenci oldunuz mu?
- Askerlik veya mahkûmiyetiniz döneminde mesleğinizle ilgili eğitim aldınız mı?
Kalfalık belgesini aldıktan sonra ‘ustalık’ belgesini almak isteyen kişiler ise, aşağıdaki özelliklerden birini bile taşıyorsa ustalık sınavlarına girebilecekler:
- Mesleğinizde en az 5 yıl sigortalı olarak çalıştınız mı?
- En az 5 yıldır Bağ-Kur’lu ve vergi mükellefi misiniz?
- SGK´lı ve Bağ-Kur’lu çalışmanız toplamda en az 5 yıl mı?
- Kalfalık belgenizi eğitim yoluyla aldınız ve eğitim süreniz ile sigortalı veya Bağ-Kur’lu çalışmışlığınızı topladığınızda en az 5 yıl mı yapıyor?
Eğer ki, şu sorulardan biri bile size uyuyorsa, o halde doğrudan ustalık belgenizi alabilirsiniz:
- Daha önce meslek odanızdan Ustalık belgesi aldınız mı?
- 1986 yılı ve öncesinde meslek lisesi mezunu musunuz?
- Yurtdışından alınmış kalfalık/ustalık belgeniz var mı?
Ekim ayında çıkan bu karar doğrultusunda çalışmalara başladıklarını söyleyen Fatih Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Salih Güneş, “ Böyle bir fırsatınız varken, kalfalarınızı ve ustalarınızı belgelendirin. Yanınızda çalışan kişileri eğiterek, en iyi elemanlarla çalışmanızı ve işlerinizde başarılı olmanızı diliyorum.” dedi.